Safari Sverige

Ett spännande naturfilmprojekt för alla unga i Sverige. Projektet får stöd med drygt 8,3 miljoner från Allmänna Arvsfonden.

Projektansvarig: Stefan Quinth, Naturfilmarna.

Unga Naturfilmare från hela Sverige får nu chans att berätta om sina smultronställen eller att söka nya spännande områden de vill filma. De som själva inte har tillgång till utrustning kan få tillgång till videokameror och annan teknik för att filmerna skall kunna produceras. Detta hoppas vi skall skapa ett större intresse för svensk natur och erbjuda spännande upplevelser för alla som vill ta steget ut i naturen.

Projektidé:
Projektet bygger på att genom korta filmreportage (max 3 minuter) från hela Sveriges natur skapa en digital karta med information om vår fantastiska natur. Röda punkter skall hjälpa dig att finna de häftigaste naturområdena i Sverige men också ge dig information om Allemansrätten, tips för camping, säker lägereld, sopsortering, info. om ätbara växter, bär och svampar m.m. Unga filmarna från hela landet får själva komma med idéer för vad som är viktigt att berätta om. Under arbetet kommer de unga filmarna ges möjlighet att använda VR kameror (360°) för att ge upplevelsen av närheten till naturen.
Filmerna kan produceras under skoltid, i studiecirkelform på fritiden eller under resor genom landet.

Hur produceras reportagen?
Unga naturfilmare skall själva ta fram idé, filma och redigera materialet. De skall dock erbjudas all den hjälp de behöver av kunnig mentor för att kunna genomföra projektet. I reportaget skall man också ange om särskilda omständigheter råder då det under vissa årstider kan finnas häckande fåglar eller andra djur som inte får störas. Man bör också i reportaget nämna/visa tillgänglighet och svårighetsgrad för att ge människor med ett funktionshinder tips om hur och vilka områden som är bäst lämpade.

Kartans upplägg:
En sverigekarta med landskap och kommuner som visar på intressanta naturområden. Kartan kan beskriva nationalparker, reservat men gärna områden som inte vanligen uppmärksammas. Den digitala sverigekartan skall kunna användas som en naturguide av skolor, besökare eller allmänheten helt utan kostnad.

Projektets fortsättning:
Projektet är ett treårigt projekt men skall sedan efter de inledande tre åren fortsätta att uppdateras och växa med hjälp av kommuner, Studiefrämjandet och andra organisationer. Kartan kommer också att senare utökas med historiska och kulturella platser av intresse

Safari Sveriges hemsida från 1/8, 2017:  www.safarisverige.nu

Detta blir ett fantastiskt verktyg för de som söker information om natur, kultur och historia.

Projektet startas den första augusti 2017 och stöds av Allmänna Arvsfonden under de tre första åren.

För mer information kontakta:
Stefan Quinth
Projektansvarig SAFARI SVERIGE
0512-40836 (stefan.quinth@safarisverige.nu)

I projektet är fem personer med olika kvalifikationer anställda:

Projektledare:

Stefan Quinth

Jag heter Stefan Quinth och är projektledare för Safari Sverige. Jag har jobbat med film sedan tonårstiden och gjorde min första film som SVT köpte in redan som 17-åring. Jag har sedan gymnasietiden gått olika utbildningar bl.a. regiutbildning. Jag har producerat natur- och dokumentärfilmer i över 50 länder och sålt filmer till hundratals tv-stationer över hela världen. Safari Sverige är ett spännande projekt då vi hoppas få 1000-tals unga att ge sig ut i naturen för att berätta om det vackra som finns i Sveriges natur.
Kontakt: stefan.quinth@safarisverige.nu

Inspiratorerna:

Mathilda Segedahl

Jag heter Mathilda Segedahl och bor i Sotenäs kommun. På fritiden sysslar jag med att fotografera, filma, teckna och skriva. På gymnasiet läste jag Estetik Media, med film och radio som fördjupning, och nu har jag också startat ett eget företag. Sedan barnsben har djur och natur haft stor vikt och varit ett av mina större intressen – vilket har lett mig till Safari Sverige. Efter att ha varit med i projektet Unga Naturfilmare i tre år har nu nästa chans att sprida information om djur och natur öppnat sig. Jag ska arbeta för projektet Safari Sverige och åka runt i Sverige som inspiratörer. Under de kommande åren skall jag träffa människor från Sveriges alla hörn för att berätta och visa naturfilm. Jag hoppas ungdomarna sedan själva blir taggade för att skapa kortare naturdokumentärer som sedan skall ut på vår hemsida, SafariSverige.nu. Detta kommer att bli något nytt, en spännande upplevelse och jag kan knappt bärga mig!
Kontakt: mathilda.segedahl@safarisverige.nu

Rickard Phil

Jag heter Rickard Pihl,  är smålänning och har alltid varit intresserad av djur och natur sedan jag var liten, främst har det varit reptiler, groddjur och fiskar. När jag fick upp ögonen för film på högstadiet så har det mer och mer blivit mitt huvudintresse att berätta historier och skildra livet och då genom naturfilm. Att upplysa hur naturen ser ut och vad som finns där är riktigt inspirerande och hur vi kan göra för att skydda och hjälpa så miljön inte förstörs, är en av de viktigaste ämnena i dag. När jag inte är ute och jobbar för Safari Sverige, fotar och filmar jag mycket. Jag bor utanför Kalmar i skogen med min fru Lina och vår hund Enya
Kontakt: Rickard.pihl@safarisverige.nu

Festivalansvarig:

Stefan Ek

Jag heter Stefan Ek, bor i Falun och är fältansvarig för projektet Safari Sverige. I mer än 30 år har jag arbetat med foto och film på olika sätt. Som frilansande filmare/fotograf, filmpedagog och ansvarig för filmfrågor som rör barn och unga, regionalt och nationellt. Så länge jag kan minnas har jag haft ett stort intresse för naturen. Som barn har man så lätt att ta in ny kunskap om intresset finns.  Många av de fågelläten jag kan idag, lärde jag mig redan i 7-årsåldern. Det är alltid lika fascinerande att följa med när barn och unga får verktygen att berätta med film. Det känns därför väldigt spännande att få jobba med ett projekt som vill locka en ny generation ut i naturen med videokamerans hjälp.
Kontakt: stefan.ek@safarisverige.nu

IT/Ekonomiansvarig:

LaVonne Quinth

Jag heter LaVonne Quinth och är IT- och ekonomiansvarig för projektet Safari Sverige. Jag kommer ursprungligen från Kalifornien men har bott många år i Sverige. Min grundutbildning är sjuksköterska men har under åren ändrat inriktning och gått flera kurser i IT och data. Gärna jobbar jag med data och design av hemsidor men har också medverkat vid många filminspelningar och haft uppgifter vid bearbetning och bl.a. animering. Jag hoppas projektet Safari Sverige kommer att ge möjlighet för alla att hitta nya smultronställen i naturen.
Kontakt: lavonne.quinth@safarisverige.nu