Jonsson-Wallin, Ingrid

Företagsuppgifter

Jag har varit yrkesverksam som redigerare på UR och SVT under 80- och 90-talet. Efter att familjen flyttade till Falun började jag arbeta som medielärare på olika stadier men sedan år 2000 var jag programansvarig för utbildningen ”Film och TV produktion” vid Högskolan Dalarna. Vi utbildade kombinationen fotograf/redigerare för TV produktion. Jag undervisade främst i bildberättande då jag har en fil.kand i Bildpedagogik och jag blev senare konstnärlig lektor i Bildproduktion. Bildens möjligheter att bära berättelser och gestaltningar har intresserat mig mycket. Genom det konstnärliga forskningsprojektet ”Samer och svenskar-gränsgångare i 1900-talets början” regisserade jag en dokumentärfilm som beskriver tre sydsamiska familjers livsval i det moderna samhälle som växte fram. Den ligger nu på UR play under titeln ”Ett liv värt att leva”. Händelserna utspelar sig till stor del i olika fjällmiljöer så naturen är en viktigt berättarkomponent i filmen. Jag är nu pensionär och har därmed fått tid att göra egna filmer men handleder också på olika kurser inom högskolan.

Arbetsområde

Jag skriver artiklar om bildberättande och bildens berättarkomponenter och gör egna filmer.
Jag har också ett stort intresse för historiska dokumentärfilmer. En film och en artikel har handlat om turisthistoria där vykort och STF- svenska turistföreningen har haft viktig roll. Fotografiet gav möjligheten att skapa en bild av Sverige. ”Lär känna ditt land” var ett stort projekt i början av 1900-talet där man samlade i fotografier av den svenska naturen. Till detta återkommer jag i både mitt skrivande och i mina filmberättelser.

Produktioner

Dokumentärfilmer
2012 Regi: ”Ett liv värt att leva” UR 2023 https://urplay.se/program/229795-ett-liv-vart-att-leva
2008 Regi: ”Utför Ängarna” Sändes på SVT under 2008. Turismen utvecklas i 1900-talets början i Jämtland och Åre.
Konstfilmer
2005 Foto, regi ”Vattnet”. Visades i Iglon vid Tennforsen Åre.
2004 Foto, regi ”Förnimmelser” Installation vid Dalarnas museum i samarbetet med Film i Dalarna
2005 Foto, regi ”Förnimmelser II” Installation vid Dalarnas museum i samarbetet med Film i Dalarna

Radioprogram
2006 Manus och inläsning av 14 program i serien ”Vid Dagens slut”

Artiklar
2023 ”Jag var här”-vykort och filmer spred bilden av Åre i början av 1900-talet. Samefotografen Nils Thomasson och den filmande hotelldirektören Thure Marcus samarbetade och spred tidigt bilden av Åre genom vykort och journalfilmer. Jämten 2023
2023 ”Bildens tre dimensioner” En metod för bildberättande i filmproduktion. Artikeln ska ingå i en antologi sammanställda inom ämnena Bildproduktion och Ljudproduktion Högskolan Dalarna.

Kontaktuppgifter

Ingrid Jonsson Wallin
Smörslottgatan 51
41678 Göteborg
Epost: ingrid.jonsson.wallin@gmail.com
tel: 0703 298106