Naturfilm på TV
Ett liv värt att leva
Det är tidigt 1900-tal och världen förändras i grunden. Ett modernt samhälle växer fram och nya möjligheter öppnar sig. Tre unga samiska familjer söker olika vägar in i moderniteten, och valet står mellan att stanna kvar i nomadlivet eller att hitta en plats i det nya. Olika familjeberättelser skapar en bild av deras utmaningar och problem, men också om framgång och utveckling.
Fiskarnas Rike
Naturfilmare på väg
Naturfilmarna Atte och Max har inrett sin filmbuss för att börja en intensiv naturfilmningsturné. Tranorna på myren och strömstararna i forsen är först ut.
Jordens sång
Med Norges bergslandskap som monumental bakgrund ger sig regissören Margreth Olin ut på en existentiell resa med sina egna åldrande föräldrar som mänsklig måttstock. Här har deras familj alltid levt sida vid sida med naturen, även när jordens urkrafter har visat sin mest skoningslösa sida.
Natur på radio
Jan Lindblad
Jan Lindblads naturfilmer trollbinder den svenska tevepubliken från mitten av sextiotalet och tjugo år framåt. Filmerna öppnar dörren till okända världar: regnskogarna i Sydamerika och Västindien.
Jan blir en superkändis. Fast inte bara för sina filmer, utan även för sitt äventyrliga liv. I sin iver att få filma en fyra och en halv meter lång anakonda kastar han sig över ormen när den försöker smita. Det blir en brottning på liv och död.
Jan och hans sambo Pia Thörn tar hand om två tigerungar från Kolmårdens djurpark. Vid Jans sommarstuga utanför Flen vänjer de djuren vid ett liv i frihet. När ungarna blir större ska de släppas fria i Indien. Tigrarna växer och väger snart över hundra kilo. Då rymmer en av dem och kommer in i ett bostadsområde.
Men det är trots allt inget djur som är den största faran i Jan Lindblads liv. Det är istället en livshotande sjukdom. Den blir hans motståndare i en kamp som varar hela livet.
Programmet är gjort 2022 av Magnus Johansson på produktionsbolaget Iris Media.
Exekutiv producent på Sveriges Radio: Sofia Kottorp.